//
Advocacy, Agentia de Inspectare si Restaurare a Monumentelor din Moldova, AIRM, Centrul Istoric, Centrul istoric al Chişinăului, Chisinau, Demolari, Moldova

Primăria distruge, conform legii, Chişinăul vechi

Hoteluri de lux în locul centrului istoric?

Azi, 2 septembrie, Curtea de Apel urmează să decidă soarta unui imobil ce face parte din Chişinăul vechi, în pericol de a fi demolat. Casa unui fost arhitect-şef al Chişinăului, care şi-a exercitat funcţia la finele secolului al XIX-lea, este obiectul unui litigiu, aflat de mai bine de un an la Curtea de Apel din capitală. Ministerul Culturii împreună cu grupul de iniţiativă „Oraşul drag”, compus din cei mai activi orăşeni care monitorizează construcţiile ilegale din centrul istoric al Chişinăului, a acţionat în judecată Primăria Chişinău şi actualul proprietar al clădirii respective, din motivul că acesta vrea s-o demoleze şi să construiască pe acelaşi loc un hotel de lux cu şase etaje.

Azi, la Curtea de Apel continuă procesul. Este un caz ce aminteşte de dubioasa tranzacţie a lui Urechean cu cea mai valoroasă clădire a Muzeului Naţional de Istorie de pe bulevardul Ştefan cel Mare, în imediata vecinătate a căruia de ani de zile se construieşte o clădire înaltă cu aceeaşi destinaţie.

Şmecheriile funcţionarilor şi sfânta justiţie

Mai mulţi experţi ne-au declarat că deţin informaţii că judecătoarea Curţii de Apel, responsabilă de caz, urma în luna iunie să dea verdictul în favoarea celui care doreşte să demoleze monumentul, dar scandalul iscat în urma dărâmării primei poşte a Chişinăului a făcut-o să amâne şedinţa judiciară pentru septembrie. Grupul de cetăţeni se plânge că nu mai are încredere în justiţia care îi susţine pe cei ce distrug masiv oraşul. „Bătând pragurile primăriei de mai multă vreme, ne-am convins: nicio lege nu funcţionează pentru un cetăţean de rând, atunci când funcţionarii au interese personale. Cerem ajutorul jurnaliştilor, pentru că ne e frică de judecătorii ce sunt mână-n mână cu escrocii şi, în consecinţă, asistăm deseori la demolarea celor mai valoroase edificii istorice ale capitalei noastre. Ne e teamă că va dispărea peste noapte una dintre ultimele perle arhitecturale ale Chişinăului vechi”, a spus Iurie Moisei, licenţiat în arte.

Prin mai multe şmecherii, proprietarul apartamentelor din incinta acestui monument istoric de pe strada Şciusev 52 a obţinut de la viceprimarul Nistor Grozavu şi de la fostul arhitect principal al capitalei, Vladimir Modârcă, toate actele necesare proiectului său de construcţie, însă unul dintre impedimente pentru demolarea casei a fost refuzul Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice, din cadrul Ministerului Culturii, de a emite avizul necesar. Lipsa avizului ministerului în cauză, a autorizaţiei de schimbare a destinaţiei clădirii, a autorizaţiei de desfiinţare a monumentului, proiectarea cu un nivel mai mult decât prevederile certificatului de urbanism – sunt încălcările semnalate de Inspecţia de Stat în Construcţii în 16.06.2010. O altă fărădelege în acte, descoperită de grupul de cetăţeni, dar şi de conducătorii Ministerului Culturii, a fost ştampila ministerului respectiv sub semnătura lui Nicolae Răilean, fostul şef al Direcţiei patrimoniu şi arte vizuale, apărută după 16.06.2010, dar semnată cu data de 21.01.2010. „În 2010, când am început monitorizarea cazului, beneficiarul nu avea încă ştampila Ministerului Culturii pe proiect. Peste noapte, acolo a apărut şi ştampila. Funcţionarii de la ministerul în cauză au verificat la primărie copia proiectului original, pe care lipseşte ştampila şi avizul Ministerului Culturii. Aceasta a fost una dintre cele mai mari şmecherii”, susţine Iurie Moisei.

Vila elegantă din secolul al XIX-lea va dispărea pe la spatele primarului Chirtoacă?

Imobilul cu bucluc datează din anul 1851 şi este un element important din peisajul architectonic al Chişinăului vechi, susţin savanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM). Eleganţa fostei vile a moşierului rus Ivan Svarcebsky, primul proprietar al acesteia, străbate şi acum, prin pereţii dărăpănaţi, ce necesită restaurare urgentă. Casa încă mai păstrează aspectul său original, podoaba deosebită a acesteia constând din ancadramentele ferestrelor, cu decor modelat, în prim-plan ieşind blazonul familiei nobile. Deşi superba construcţie face parte din Registrul monumentelor RM de importanţă naţională ocrotite de stat, nici UNESCO, nici Ministrul Culturii, nici viceministrul Culturii, nici Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice, nici specialiştii AŞM şi nici chişinăuenii, ba chiar nici trei televiziuni (Jurnal TV, Publika TV şi Moldova 1) nu pot ţine piept agresiunii unui cetăţean cu o mare afacere în chiar buricul capitalei.

În iulie 2008, respectivul domn a obţinut fără probleme un certificat de urbanism, în vederea elaborării documentaţiei pentru reconstrucţia imobilului în cauză, cu edificarea a trei etaje suplimentare, în incinta cărora ar urma să fie inaugurat un hotel, un restaurant şi alte spaţii comerciale. În martie 2009, Consiliul Naţional de Experţi pentru protecţia monumentelor, din cadrul Ministerului Culturii, a respins unanim proiectul ce era în contradicţie cu legislaţia RM.

Nici ministrul Culturii şi nici UNESCO nu mai pot decide

Ulterior, Consiliul Municipal Chişinău a luat o decizie prin care a autentificat proprietarului apartamentelor din acest monument dreptul de proprietate privată asupra terenului aferent „pentru deservirea casei de locuit”, şi nu pentru construcţia unui hotel, restaurant etc. Acest teren face parte din curtea comună a mai multor locatari, care sunt coproprietari ai acestuia. Conform legislaţiei, în cazul folosirii în comun a pământului aferent caselor de locuit, privatizarea terenurilor se efectuează numai la cererea autentificată notarial a tuturor coproprietarilor din curtea respectivă. În iunie 2009, Consiliul Municipal prelungeşte valabilitatea certificatului de urbanism şi permite supraetajarea acestui monument deja cu patru etaje, iniţial fiind doar trei! Pentru a evita „bătaia de cap” cu experţii de la Ministerul Culturii, funcţionarii din primărie printr-o simplă confirmare semnată de Lucia Culev, şefa Direcţiei Cultură de pe lângă primărie, şi-au permis să schimbe în acte statutul juridic al casei de pe strada Şciusev 52 din monument de importanţă naţională, în unul de importanţă locală şi au aplicat pe proiectul cu scandal ştampila.

„În consecinţă, s-a ajuns la un proiect de clădire cu şase etaje, ce conduce inevitabil la demolarea monumentului şi la denaturarea imaginii cartierului istoric. În mod paradoxal, pentru aleşii locali n-au contat nici chiar atenţionările ministrului Culturii, Boris Focşa, nici ale viceministrului Culturii, Gheorghe Postică, nici ale lui Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor, nici ale Comisiei Naţionale pentru UNESCO, referitoare la inadmisibilitatea încălcării legilor şi obligaţia de a stopa oricare avizări, ce ar conduce la demolarea casei de pe Şciusev 52. Ne-am convins că primarul Dorin Chirtoacă nu ştie ce fel de acte eliberează subalternii săi pe la spatele său, motiv din care pare a fi incapabil să rezolve asemenea probleme”, a declarat grupul de iniţiativă „Oraşul drag”. De mai bine de un an de zile, oamenii bombardează cu scrisori autorităţile centrale şi locale, apelând la sprijinul mass-media, dar şi al instanţei de judecată pentru a salva monumentul. Însă toate eforturile lor n-au oprit atacul asupra Chişinăului vechi.

Ministrul ba, iar primăria – da!

După ce edilii capitalei şi Direcţia arhitectură şi urbanism au ignorat sesizările grupului de chişinăueni, aceştia au apelat la susţinerea premierului Vlad Filat, care a cerut intervenţia Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCEC), dar şi a ministerelor Construcţiilor şi Culturii. Viorel Chetraru, directorul CCEC, a informat că acţiunile factorilor decizionali din cadrul primăriei privind eliberarea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construcţie a imobilului se examinează sub aspect penal. Mai mult, cazul este examinat în prezent de Comisia parlamentară pentru cultură, tineret, sport şi mass-media şi de MAI.

Boris Focşa, ministrul Culturii, avertizează asupra supremaţiei tratatelor internaţionale asupra prevederilor legislaţiei naţionale în domeniul monumentelor, în caz de contradicţii. El cere de mai mult de un an de zile neadmiterea avizării proiectelor de restaurare, reconstrucţie sau construcţie nouă pe această adresă juridică. „Intervenţiile propuse în proiectul final al edificiului sunt în contradicţie flagrantă cu statutul de monument protejat al clădirii, ducând la demolarea ei totală, şi cu legislaţia naţională în domeniul protejării monumentelor. Ignoră obligaţiile internaţionale ale RM, asumate odată cu ratificarea în 2001 a Convenţiei Consiliului Europei privind protejarea patrimoniului arhitectural european, ce prevede ca fiecare stat parte să nu admită ca bunurile protejate să fie desfigurate, degradate sau demolate.

Doar parlamentul poate modifica Registrul monumentelor RM ocrotite de stat

Gheorghe Postică, viceministrul Culturii: „Analiza detaliată a proiectului arată că, de fapt, este vorba de demolarea edificiului cu statut de monument, construirea unui demisol pe locul acestuia, înlocuirea faţadei cu un simulacru şi ridicarea deasupra a câteva etaje. Această soluţie contravine legislaţiei naţionale şi celei internaţionale, la care RM este parte. În conformitate cu Legea privind ocrotirea monumentelor, proiectele de restaurare şi punere în valoare a monumentelor urmează în mod obligatoriu a fi examinate şi avizate de Consiliul Naţional al Monumentelor din cadrul Ministerul Culturii. Prin urmare, orice altă avizare de proiect pe adresa Şciusev 52, făcută de oricare altă autoritate publică locală sau centrală pentru eliberarea autorizaţiei de construcţie, în afara celei a Ministerului Culturii, este ilegală şi pasibilă de urmărire penală. Unica instituţie de stat care poate lua o decizie în ceea ce priveşte scoaterea din Registru şi de demolare în cazul monumentelor de importanţă naţională este Parlamentul RM care, prin decizia sa din iunie 1993, a aprobat Registrul monumentelor RM ocrotite de stat”.

Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor: „Având în vedere că imobilul respectiv este monument de arhitectură de importanţă naţională, înscris în Registrul monumentelor ocrotite de stat, cerem anularea certificatului de urbanism şi de autorizaţie de construcţie”.

Angelina Olaru, ziar.jurnal.md

 

Despre Ghenadie Sontu

www.ghenadiesontu.com

Discuție

Un gând despre &8222;Primăria distruge, conform legii, Chişinăul vechi&8221;

 1. Nu ma refer la cazul concret, am verificat registrul national,intradevar este localul este inclus in registru. Dar sunt o multime de case individuale incluse in registrul primariei care se deosebesc numai prin faptul ca au avut proprietari diferiti si dupa parerea mea nu prezinta o valoare arhitecturala si nu au destinatie publica. As dori sa aud o logica in perspectiva pastrarii acestor cladiri. Nu ma refer la case care intradevar au o arhitetura deosebita. Ma refer la acele case care simbolizaza saracia provinciala a Basarabiei din secolii 19-20. Cine dupa privatizare va dori sa traiasca intr-o astfel de casa in centrul capitalei fara a o reconstrui?,nu cred ca se va gasi cineva. Nimeni nu e in seama si faptul ca termenul de garantie a cladirii a expirat demult. Dupa normativele in vigoare daca statul (sau proprietarul) doreste sa pastreze acest monument e necesar sa investesti pentru mentinerea o suma cu mult mai mare decat demolarea si redarea fatadei unei constructii noi. Daca sa investesti si sa construiesti un singur etaj , e clar ca nici in cincizeci de ani nu mai recuperezi aceste investitii. Statul cu atat mai mult nu are aceasta posibilitate. Solutia care este: prima varianta o lasam asa cum este si i 10-20 de ani se va demola singura dupa cum se vad o multime de cladiri din centru (vezi cartea neagra a Chisinaului), sau arhitectii fac un proiect care ar pastra detaliile de arhitectura valoroase si cu evidentierea conceptului care apartine acestui obiect si normal nu cu un etaj. Problema in cauza este simpla: Toti striga in gura mare fara a intra in sensul problemei fara ca casa trebuie pastrata cu orice pret , dar nimeni nu spune cine trebuie sa plateasca acest pret. Aceasta este boala noastra cam in toate problemele actuale politice si economice. Cred ca lipsa comentariilor este cea mai buna dovada ce cred oamenii despre aceste initiative fara suport si fara perspectiva.

  Scris de IONICA | Septembrie 3, 2011, 10:30 pm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 231 de urmăritori

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 231 de urmăritori

RSS Ghenadie Sontu Fine Art Blog

 • The Tabernacle and the 7 Pieces of furniture of the Tabernacle
  The Tabernacle (Hebrew: מִשְׁכַּן‎, mishkan, "residence" or "dwelling place"), according to the Hebrew Bible, was the portable earthly dwelling place of God amongst the children of Israel from the time of the Exodus from Egypt through the conquering of the land of Canaan. Built of woven layers of curtains along with 48 boards clad with po […]
 • 1.8 Million Free Works of Art from World-Class Museums: A Meta List of Great Art Available Online
  Since the first stirrings of the internet, artists and curators have puzzled over what the fluidity of online space would do to the experience of viewing works of art. At a conference on the subject in 2001, Susan Hazan of the Israel Museum wonderedwhether there is “space for enchantment in a technological world?” She referred to Walter Benjamin’s rumination […]
 • Orthodox Jews pray at gravesites of Rabbi Shimon bar Yohai, in Meron, Israel
  Orthodox Jews pray at gravesites of Rabbi Shimon bar Yohai , in the Northern Israeli city of Meron , ahead of the Jewish holiday. Rabbi Shimon bar Yochai, or just the Rashbi, is an important figure in Kabbalah and in Jewish history. Rashbi is the author of the Zohar, Kabbalah’s main text. Rabbi Shimon bar Yochai is mentioned many times in one of Judaism’s mo […]
 • Discover the Rare Hebrew Bible that United Three Cultures.
  This year’s sale of Important Judaica features an outstanding selection of rare medieval Hebrew manuscripts and printed books. Highlights include a magnificently Illuminated Medieval Hebrew Bible from Spain (3,500,0000–5,000,000 USD), a newly discovered 13th-century micrographic Hebrew Bible from France (400,000–600,000 USD) and a previously unknown copy of […]
 • The painting ‘Salvator Mundi’ by Leonardo da Vinci at Christie’s
  After 19 minutes of dueling, with four bidders on the telephone and one in the room, Leonardo da Vinci’s “Salvator Mundi” sold on Wednesday night for $450.3 million with fees, shattering the high for any work of art sold at auction. It far surpassed Picasso’s “Women of Algiers,” which fetched $179.4 million at Christie’s in May 2015. The buyer was not immedi […]
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: