//
AIRM

Zilele Europene ale Patrimoniului 2015 cu genericul „Patrimoniu industrial şi tehnic” .

Cu acest prilej, Ministerului Culturii în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei, Agenţia de Inspectare şi Restaurare a Monumentelor vernisează expoziţia – 2015 anul european al patrimoniului industrial şi tehnic.

Registrul Monumentelor Republicii Moldova ocrotite de Stat conţine 60 de monumente industriale. Vestigiile arheologice, istorice, etnografice etc., ce constituie mărturii ale activităţii proto-industriale sau industriale din diferite perioade (construcțiile aferente activităţii industriale, fabricile istorice, drumurile etc., obiecte ce constituiau instrumente de lucru, utilaje, maşini şi chiar produse) sunt mai puţin evidente în Republica Moldova, decât în ţările din Europa Occidentală. În scopul elucidării problemelor conservării şi valorificării monumentelor industriale din Republica Moldova, instituţiile de profil, secţiile raionale de cultură, muzeele, şcolile vor organiza lecţii tematice, proiecţii de film pentru elevi, expoziţii, ateliere practice referitoare la diferite tehnici şi procedee utilizate în industrii, excursii ghidate la monumentele de patrimoniu industrial de importanţă naţională sau locală, care, de regulă, nu sunt accesibile – fabrici istorice, edificii şi staţii ale gărilor, depouri, pivnițe, poduri, mori de vânt și de aburi, mașini istorice, batoze, poduri şi căi ferate, poduri străvechi şi apeducte medievale etc.
Expoziţia însumează cca 40 de imagini foto cu cele mai semnificative produse culturale industriale din Uniunea Europeană şi Republica Moldova. Fotografii profesionişti au surprins o serie de bunuri de patrimoniu industrial care fac parte din memoria trecutului nostru – mori de vânt, de apă, şi cu aburi, crame şi staţii de cale ferată, etc. Expoziţia este organizată în ideea promovării şi sensibilizării opiniei publice şi a factorilor de decizie pentru conservarea, salvarea şi valorificarea patrimoniului cultural din Republica Moldova. Imaginile expuse au fost selectate de la cei mai profesionişti fotografi din Europa, de asemenea expoziţia include imagini ale fotografului nostru, din Republica Moldova, dl Iurie Foca, lucru ce a fost realizat de voluntarul din cadrul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor – dl Baptiste Dauphin (Franţa) .
Amintim că în fiecare an, în luna septembrie la iniţiativa Consiliului Europei şi a Uniunii Europene se sărbătoresc Zilele Europene ale Patrimoniului (ZEP). Evenimentele dedicate Zilelor Europene ale Patrimoniului au loc în circa 50 de ţări-parte ale convenţiilor europene referitoare la patrimoniul cultural, cu peste 20 milioane vizitatori anual. Timp de câteva zile uşile de acces sunt deschise la diferite monumente şi situri, gratuit. Evenimentele pun în valoare monumente istorice, situri arheologice, colecţii de artă, meşteşuguri tradiţionale etc., permiţând europenilor să cunoască patrimoniul cultural comun. Astfel, cetăţenii sunt încurajaţi activ să se implice în salvgardarea patrimoniului cultural.

posterrrrr

Anunțuri

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 229 de urmăritori

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Alătură-te altor 229 de urmăritori

%d blogeri au apreciat asta: